Nederlanders krijgen te veel PFAS (Poly- en perfluoralkylstoffen) binnen, dat concludeert het RIVM. Deze stoffen zijn schadelijker dan aanvankelijk werd gedacht. Zo kunnen ze leiden tot nierkanker, een vorm van kanker die vooral voorkomt bij 45-plussers.
Door Mirthe Vermeulen
PFAS is een verzamelterm voor duizenden schadelijke stoffen. Mensen krijgen die stoffen makkelijk binnen. PFAS zit namelijk in kleding, anti-aanbakpannen, drinkwater, verpakkingen en voedsel. De gevolgen voor de gezondheid zijn groot, zo vertelt Jacob de Boer. Hij is hoogleraar milieuchemie en toxicologie en doet al jaren onderzoek naar PFAS.
Gezondheidsrisico’s
Het grootste nadeel is dat PFAS het immuunsysteem kan aantasten. Hierdoor kan ons lichaam ziektes minder goed bestrijden. ,,Maar dat is zeker niet het enige”, zegt De Boer. ,,PFAS veroorzaakt ook verschillende soorten kanker. Het is lastig vast te stellen hoe vaak dit gebeurt. Als je bijvoorbeeld aan asbest bent blootgesteld, dan krijg je één soort kanker en dan kun je concluderen: dat komt door asbest.”
De gevolgen van PFAS mogen dan ook niet onderschat worden. ,,De gezondheidsrisico’s gelden voor alle leeftijden, maar veertigplussers lopen al een groter risico op kanker. Daar komt dit nog eens bij. Helaas kunnen mensen zelf niet zo veel doen om geen PFAS binnen te krijgen. Je kan er wel voor kiezen om geen anti-aanbakpan te kopen of bepaald voedsel niet te vaak te eten. ”

,,PFAS breekt niet snel af”, zegt de Boer. ,,De stoffen zijn water, vuil- en vetafstotend. In het begin leek dat heel handig. PFAS werd gebruikt voor het maken van een regenjas of schoonmaakmiddel. De laatste jaren wordt er steeds meer bekend over hoe schadelijk dat is.”
Oplossing
Wat moet er dan gebeuren? ,,De overheid moet ingrijpen”, zegt de Boer. ,,Zij kunnen ervoor zorgen dat PFAS minder of helemaal niet gebruikt worden. Het moet ook internationaal worden aangepakt. Zolang China gewoon doorgaat met het gebruiken van PFAS, blijft het probleem bestaan. De stoffen verplaatsen zich over de hele wereld. Het zou goed zijn als de hele groep PFAS verboden worden. Anders maakt de industrie binnen de kortste keren weer een nieuwe variant.”