‘Ouwe lullen’ Jerry Goossens (55) en Frank van Hamondt (59) dompelden zich voor ‘Het Grote Ouwe Lullen Boek’, dat gisteren is uitgekomen, onder in de wereld van de midlife. Haaruitval, verminderd libido, dadbods: alle mogelijke clichés over het leven na de veertig worden doorgrond. Want is het zo dat je aftakelt als je ouder wordt?
Door Lotte Kepers
Een persoonlijke inventarisatie van schrijver en columnist Goossens: hij heeft een pijnlijke rechterschouder, een leesbril en een peper-en-zoutkleurig baardje. Toch is hij niet ontevreden over zijn uiterlijk. Het had namelijk veel erger gekund, denkt hij: ,,Tot mijn veertigste leefde ik een losbandig leven. Ik ben opgegroeid in een gezin waar sporten nooit aan de orde was en waar heel veel werd gerookt.” Zelf rookte hij ook van zijn elfde tot veertigste levensjaar. In deze jaren verloor hij zichzelf ook in de rock-‘n-roll en journalistiek, twee werelden die volgens hem niet bijdroegen aan een gezonde levensstijl.
Van Hamondt groeide op in een tegenovergesteld gezin, waar sporten belangrijk was. Later werd hij dan ook sportarts met een uitgebreid lijstje aan werkervaring. Zo was hij clubarts bij FC Utrecht en werkte hij als hoofd van de afdeling sportgeneeskunde in een sportziekenhuis in Doha, Qatar. Frank en Jerry vonden elkaar jaren geleden al als vrienden en besloten nu de handen ineen te slaan. Onder medische begeleiding van dokter Frank, onderzochten ze wat de gemiddelde man in de tweede helft van zijn leven aan fysieke of psychologische veranderingen kan verwachten.

Flauwekul
Verschillende feiten en fabels passeren de revue in het boek. De grootste fabel? ,,Dat is toch wel dat de term ‘midlifecrisis’ wetenschappelijk bestaat. De gebeurtenissen die mensen linken aan een heuse midlifecrisis, zoals ineens motor gaan rijden of voor een jongere vrouw gaan, komen niet speciaal voor bij de leeftijdsgroep 40 tot en met 60 jaar. De gebeurtenissen kunnen dus niet gelinkt worden aan een bepaalde fase in het leven, het gebeurt bij alle leeftijden”, vertelt Goossens. En de term ‘penopauze’ (lees: de mannelijke overgang) is ook flauwekul. ,,De ‘andropauze’ bestaat wel, maar dat is in tegenstelling tot de vrouwelijke menopauze een ziekte. Andropauze is een tekort aan testosteron, als gevolg van een tekort aan beweging en slechte voeding. Mannen krijgen vrouwelijkere vormen, kunnen man-boobs ontwikkelen en erectiele problemen krijgen.”
Het clichébeeld van het dikker, trager en chagrijniger worden als je de veertig passeert, is volgens de mannen onzin. Dat heeft volgens hen niets te maken met leeftijd, maar met leefstijl. ,,Het is niet zo dat je aftakelt in de tweede helft van je leven. Dat heb je zelf in de hand. Ik ben op mijn veertigste ook gestopt met roken en gestart met hardlopen. Sindsdien voel ik me fitter dan ooit, ondanks dat ik ouder word”, vertelt Goossens.
Een sportief leven is overigens geen garantie voor een lang en gelukkig leven. ,,Bijna iedereen kent verhalen uit zijn of haar directe omgeving, van mensen die op (relatief) jonge leeftijd overlijden. En dat terwijl ze nooit gerookt hadden, geen druppel dronken en een actieve levensstijl hadden. Dat zijn de verdrietige gevallen bij wie het levenseinde al besloten is. Geen levensstijl die dat kan veranderen”, beschrijven de mannen in het boek.
Wijze les
,,Gebrek aan beweging is pandemie nummer één volgens Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie aan de Vrije Universiteit. Zitten is het nieuwe roken, zegt men. Met wat dagelijkse beweging kunnen bepaalde gezondheidsklachten op latere leeftijd worden voorkomen. Pak de trap in plaats van de lift, pak de ouderwetse fiets in plaats van een elektrische variant, ga te voet naar de supermarkt in plaats van de auto. Kortom: pas je routine aan.”